Framgång

Är du framgångsrik?

22 februari, 2016

Jag brukar ofta reagera till när jag hör ordet framgång. Nästan alltid används det nämligen synonymt med materiell och monetär framgång, det kan också användas för någon som syns mycket i medierna. Här är några citat jag har hittat i olika medier om just detta ord:

framgångsrika svenskan som för tredje året i rad firar jul på Playboy Mansion

yogaläraren har oerhörda framgångar med tusentals följare på instagram

den framgångsrika affärsmannen öppnar nu ytterligare spelhallar i Ghana och Kenya

Jag förstår att det är jättesmart att driva spelhallar i Afrika. Alla vet att det är till kvinnorna man ger microlån eftersom männen har en större tendens att spela bort pengarna…

Men hur man har nått dit man är och vilka intentioner man har är för mig helt avgörande för att jag skall använda ordet framgångsrik. Ibland har jag upptäckt att just i de sammanhang när ordet framgångsrik används i medierna brukar jag få en känsla av osympatisk eller ointressant, vilket egentligen måste vara motsatsen till vad som var syftet.

En kollega sa till mig att ordet framgång egentligen betyder ”gå framåt” det vill säga det handlar alltså om utveckling. En människa som ständigt utvecklas borde alltså vara den som är framgångsrik!

” För mig är framgång en fortskridande utveckling, en strävan efter att nå längre. Den är en chans att fortsätta att växa känslomässigt, socialt, andligt, fysiskt, intellektuellt och ekonomiskt medan man på ett positivt sätt bidrar till andra människors utveckling. Vägen till framgång är alltid under byggnad. Framgången är en framåtsträvande inriktning, inte ett slutmål”.
Anthony Robbins ur boken ”Din Gränslösa Styrka”

Det här är en intressant tolkning av framgång tycker jag.

Vad är framgång för dig?

Tack

Estelle

2 Kommentarer

 • Svara Madelaine Clason Laxmi 27 februari, 2016 kl. 10:50

  Där satte du huvudet på spiken Estelle, om det är något som behöver ses över i det svenska samhället idag (förutom integrationspolitiken) så är det begreppet framgång! Ett begrepp som till stora delar idag definieras på ”jobb linjen”, hur mycket pengar, makt och följare man har. En fantastisk amerikan, bl.a. författare till ”Your money or your life”, Joe Dominguez sa träffsäkert; ”The foolish person wants more money, and more of the things money can buy. The wise person wants enough money, and more of the things money can’t buy: health, happiness, love, and peace of mind.” Vad tycker du om den definitionen?

  Det är ju självklart enklare att föra denna typ av diskussioner om man till vardags har de tre nedersta stegen i behovspyramiden fyllda;-)

  • Svara Estelle Nordenfalk 6 mars, 2016 kl. 11:48

   Hej Madelaine,

   Tack för bra tips, ”your money or your life”. Ett mycket intressant ämne tycker jag hur vi mäter och ser på varandra, vi behöver liksom ta tillbaka ordet framgång till att vara ett mycket vidare begrepp. Ett annat bra citat tycker jag är ”Happiness is not having what you want, it´s wanting what you have”

  Kommentera