Estelle

Panama och Michael Jackson

6 april, 2016

Åt lunch med en gammal kompis och vi pratade om allt möjligt men det längre samtalsämnet var den aktuella Panamaskandalen. Min kompis var mycket upprörd och kände sig ledsen över girigheten och hon var glad över att man gick ut med namn. Många människor lever i kris och i vårt informationssamhälle är vi mycket medvetna om det och därför känns det extra osolidariskt att inte tänka att man vill vara med och bidra, resonerade hon.

Vi gladde oss åt att konsumenten idag faktiskt ställer högre krav på företagens etik och moral. Det räcker inte längre att bara avsätta en liten del av vinsten till välgörenhet och sedan fortsätta att kanske göra dåliga saker i dåliga processer, utan det är vad och hur hela företaget arbetar och på vilket sätt deras produkt eller tjänst bidrar till världen på ett bra sätt som räknas – Corporate Purpose istället för Corporate Social Responsibility.

Vi pratade vidare om hur mycket man kan skatteplanera utan att vara osolidarisk? Det som är rent olagligt är enkelt men dubbelmoral och etik är lite svårare frågor. De gränsdragningarna blir dock tydligare i och med att världen blir mer transparent och att bli påkommen med att ha tappat bort sin etiska kompass verkar fortfarande vara ett verkningsbart straff, lite som gamla skampålen. Det är ju bra, jättebra! Vi pratade på och tillslut var det dags att be om notan.

Vi betalade var och en för sig och skulle resa oss och gå. Då frågade min väninna om det var ok för mig att hon tog kvittot…. (så att hon kunde dra den på sitt bolag)

Vi tittade på varandra och kunde faktiskt inte låta bli att skratta åt situationen!

Vi enades i hur otroligt lätt det är att man glömmer bort att titta på sig själv.

Det säger lite tycker jag, hur saker på en mycket högre nivå faktiskt kan uppstå…man tänker inte i ett större perspektiv. Det är ofta inte lätt att se sina egna, till synes små handlingar som ett bidrag till en större tendens. I media läser vi om fotbollsspelare och andra inblandade som säger att jag gjorde bara som alla andra.

Men det är nya tider nu och då det är dags att sätta på Michael och sjunga ”If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make that change…”

Tack

Estelle

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Kommentera