Estelle

Känner ditt barn tacksamhet?

18 april, 2016

Vet du hur tacksam du skall vara??

Vet inte varför jag i arg ton säger detta till min tonårsson, men jag fortsätter. Tänk på den fina skola som du får gå på helt gratis, tänk på skolmaten som serveras varje dag, helt gratis, häromdagen var du hos tandläkaren, helt gratis och på vägen hem gick vi till biblioteket och lånade böcker helt gratis…tänk vad många barn som skulle känna djup tacksamhet över det som du tar för givet.

Tänk på att du kunde vara hemma med dina föräldrar ditt första levnadsår och tänk på mormors kryckor och konstiga kuddar som hon fick hem efter sin höftoperation och tänk att du häromdagen frågade mig vad en hemmafru var för något…sådant som är självklart för dig är långt ifrån självklart för andra barn i din ålder i världen.

Men mamma, lägg av, får jag pengar till en Subway-macka eller inte??

Varför?
Varför pressar jag honom i detta, jag vet att det inte fungerar så.

När jag var liten så sa man att vi skulle tänka på barnen i Afrika när vi inte åt upp vår mat. Jag kommer precis ihåg att jag tyckte det var obehagligt när vuxna pratade så, jag upplevde det mer som någon konstig skuldbeläggning som jag inte förstod hur jag skulle ta mig ur. Nu står jag ändå här och försöker pressa fram en känsla av tacksamhet och värde över saker som har blivit självklarheter för honom i hans vardag.

Intellektuellt förstår jag ju att när allting finns runtomkring oss utan vidare ansträngning så är det svårt att komma åt känslor som handlar om att uppmärksamma det man har och kunna känna glädje över det. Det är inte förrän man får erfarenheter av motgångar och förluster som dessa tillstånd kan växa och utvecklas på riktigt, jag vet det, men trots det upplever jag just dessa frågor som oerhört utmanande.

Att kunna uppleva tacksamhet är ju ett ganska avancerat tillstånd och beskrivs ofta som synonymt med att vara lycklig. Att kunna känna tacksamhet över att man har kärlek i sitt liv gör att tacksamhet som tillstånd står ännu högre än kärleken själv, vilket är en intressant aspekt av just tacksamhet tycker jag. Avancerade känslor kräver ju som sagt ofta livserfarenhet för är få åtkomst till, så även om tacksamhet är en viktig komponent i det startpaket av värdegrunder som jag ger honom när han skall ut i livet så får han kanske själv hitta vägen från teori till praktik.

Happiness is not having what you want – it’s wanting what you have!

 

Tack

Estelle

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Kommentera