Estelle

Det är lätt att vara skön när inget utmanar en..

2 maj, 2016

Min pappa brukade alltid säga att många av de problem som finns i det svenska samhället, bottnar sig i att vi inte har varit i krig på mycket länge.
Under min uppväxt förstod jag inte vad pappa menade, krig är ju något dåligt. Pappa bodde i Frankrike under sin uppväxt och tog sig på grund av andra världskriget till Sverige. Det formade honom mycket som person och han saknade Frankrike och mentaliteten där. Här ägnade han mycket av sitt liv åt att jämföra dessa två länder, ständiga diskussioner om detta hemma. Han pratade ofta om hur vi tar mycket för givet här, vi pratar mer om våra rättigheter än om våra skyldigheter.

Mest av allt saknade han värdegrundsdiskussionerna. De, där man faktiskt blir ifrågasatt och måste ta reda på var man står i de stora livsfrågorna. Vad står vi för som land och vad står vi för som individer? Vilka grundvärderingar är viktiga för oss, vad gör vi inte avkall på?

Ett land eller en människa som inte haft några större motgångar behöver inte göra det jobbet som det innebär att borra, vända, vrida och hitta ner till sin grund och förankra den i något stabilt, utan man flyter lite ovanpå. Det är enkelt att vara härlig, inkluderande och generös i ord, när man aldrig hamnar i ett upp-till-bevisläge.

Pappa menade att krig är kris, och ur kriser kommer insikter. Kriser tvingar dig att gå till botten och hitta kärnan. Man blir testad i skarpt läge, och det är där och då det händer något på djupet.

Nu kommer det hit människor till Sverige från andra länder och kulturer med starka uppfattningar i många av de frågor som vi tycker att vi har koll på: jämställdhet, mångfald, feminism, religionsfrihet. Dessa ord har varit  självklara i Sverige, men ställs de nu plötsligt mot varandra? Eller kan de existera på en och samma gång?

När en politiker inte vill ta en kvinna i hand blir vi utmanade i våra uppfattningar och det uppstår en förvirring, för kanske har vi inte helt och fullt gjort vårt grundarbete.
Jag fattar nu pappa!

Vill ni se en riktigt bra dokumentär som kanske kan fungera som underlag för en värdegrundsdiskussion titta då på SVTs Känn dig som hemma

Stort tack för att ni läser

Estelle

Du kanske också gillar

1 Kommentar

  • Svara Carola 25 maj, 2016 kl. 19:58

    Tack, Estelle!

  • Kommentera