Tänk själv

Du vet visst!

14 februari, 2016

Tidigare i veckan tog jag upp att ord och titlar kan vara förföriska och vilseledande.

Ibland är de så förföriska att man tappar bort det rena och det enkla och det självklara. Jag anser att det förekommer i många sammanhang men att det finns extra utsatta branscher.

Många säger
Åh, jag förstår mig inte på samtida konst.

Det gör du visst! Vad fick dig att tro det..
Ställ dig framför konstverket. Händer det något inom dig? Blir du berörd på något sätt? Kanske tycker du att det är vackert? Kanske triggar det någon känsla inom dig? Kanske händer absolut ingenting. That’s it!

Många säger
Jag vill ju bara träna och bli smidigare, den där flumdelen av yoga förstår jag inte.

Det gör du visst!!
Ta en yogaklass.
Hur kändes det? Fanns det någonting som gav dig något? Trodde du på det som läraren sa i klassrummet? Flumdelen* , den handlar om utveckling. Den kan bara du känna om den finns där eller inte. Lita på det.

 

Idag hittade jag en artikel med rubriken ”6 myter om din hälsa” skriven av Agnes Wold, Professor i Bakteriologi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Imponerande titel.

Myt nummer 3, Vi mår bättre av att andas rätt

Nej, säger Agnes. Det är väldigt olämpligt att hålla på med andningsövningar, man blir bara yr i huvudet. Hon varnar också för att man kan få muskelsammandragningar och stickningar kring munnen.

Mina vänner som läste detta undrar förfärat vad de nu skall tro. De har gått på yoga i flera år och just lärt sig att älska andningsövningarna men känner ändå förvirring då Agnes faktiskt är Professor.

Ja, vad ska man tro.
Kanske är detta taget ur sitt sammanhang eller kan det vara så att Agnes aldrig själv exponerats för de djupgående och mycket avancerade andningstekniker som finns. Kanske gick Agnes på en yogaklass och blev just yr i huvudet och drog slutsatser ifrån det. Eller så är det helt enkelt direkt farligt att hålla på med andningsövningar.

Agnes har sin kunskap och erfarenhet, du kanske har samma eller så har du en helt annan.

*Innan jag slutar för idag vill jag reservera mig för att ”flumdelen” inom yoga handlar om utveckling såvida du inte har hamnat hos en lärare som inte är förankrad i sin kunskap utan istället använder massa ord som inte är hämtade från en plats inom dem själva. Det kommer jag att ta upp senare i bloggen under rubriken ”Tomma tunnor skramlar mest”.

Tack för mig

Du kanske också gillar

5 Kommentarer

 • Svara Peter Goldberg 14 februari, 2016 kl. 09:18

  Hej! Jag ville bara poängtera att Agnes Wold inte uttrycker sin personliga åsikt. Hon talar utifrån samlad vetenskaplig evidens. Alltså motsatsen till hennes enskilda erfarenhet av någonting.

  Jag tror att andningsövningar kan vara positivt, för mig, men jag vill ändå ge upprättelse åt Agnes som en objektiv röst.

 • Svara Estelle Nordenfalk 14 februari, 2016 kl. 14:34

  Hej Peter.
  Jag förstår. Samlad vetenskaplig evidens, det låter kraftfullt. Vilka tekniker har man studerat? Var kan jag ta del av den, enligt vetenskapliga metoder, bevisningen ? Vore otroligt tacksam för svar.

 • Svara Lars Hain 14 februari, 2016 kl. 17:04

  Önskar man studera vetenskaplig evidens beträffande andningen och hur den påverkar det autonoma nervsystemet kan man lämpligen studera vetenskapliga artiklar, studier och sammanställningar på http://www.heartmath.org. Heartmath fokuserar framför allt på välkända måttet ”heart rate variability” (HRV) som en indikator på hur andningen balanserar de sympatiska och parasympatiska delarna av nervsystemet. Där hittar man all den samlade vetenskapliga evidens som professor Wold inte verkar känna till men som hon tyvärr ändå gav ett intryck av att vara expert på. Som ett tips alltså 🙂 Det som verkligen är intressant är sambanden mellan stress och hjärt-kärlbaserad dödlighet – vilket är den vanligaste dödsorsaken och stigande i västvärlden (inte minst kvinnor). Kunskap om hur andning återställer balansen i kroppen är en nyckel till ökad livslängd och bättre hälsa. De professorer som medverkat i alla dessa studier har ett helt annat kunskapsinnehåll än professor Wolf som ju är professor inom bakteriologi och inte mer relevanta kardiologi eller neuro-kardiologi.

 • Svara Estelle Nordenfalk 14 februari, 2016 kl. 20:32

  Tack Lars, mycket värdefull information. Jag undrar också om det kan vara så att Agnes missat att ta del av annan forskning som finns i ämnet. Jag har lagt ut ett antal krokar för att försöka samla ihop några intressanta studier som jag sedan tänkte skicka över till Agnes då hon verkar mycket intresserad av ämnet.

 • Svara Susanne Larsson 14 februari, 2016 kl. 20:39

  Hej Estelle, tack för en spännande blogg!
  Reagerade på Agnes uttalande. Förutom yogan finns mängder av vinning inom lungsjukdom, sångteknik och meditation. Jag har tex lärt mig fokuserad andning via sången, något jag har användning av varje dag! Att bukandas – det är grejer det! Kram Susanne

 • Kommentera