Yogayama

Hej och välkomna till yoga off the mat

8 februari, 2016

Den här bloggen handlar om yoga.

Men precis som i det namn jag har valt på bloggen så kommer jag inte att ta upp något av det som sker på själva yogamattan. Det är din sak. Faktiskt din alldeles egna privata sak.

När jag för första gången kom i kontakt med yoga och meditation var jag 25 år och hamnade hos en ryggdoktor som även var ayurvediskt utbildad. Han gav mig ett antal, för den tiden, ovanliga tips och råd och han frågade också om jag ville lära mig meditera.

Jag minns så tydligt att innan vi började hade han en lång introduktion där han bland annat poängterade vikten av att jag inte skulle prata med någon om att jag mediterade. Det menade han påverkade effekten på ett negativt sätt. Jag minns att jag då direkt kände – ”glöm det, det här är ju sjukt bra för mitt varumärke”. Jag hade precis inlett en sångkarriär och ihop med ett intressant djup som meditationen skulle legitimera, blev totalpaketet alldeles för frestande för att inte basunera ut. Jag kunde heller inte på något sätt förstå hur det beteendet skulle kunde påverka slutresultatet.

Det finns kanske många av er som skulle förstå detta direkt, men för mig tog det många år för den polletten att trilla ner. Det finns ju nämligen något kraftfullt i att låta processen vara inom dig på ett värdigt sätt och i din takt. Det är kanske på grund av min egna erfarenhet som jag idag är ganska ointresserad av vilka metoder människor använder för att bli sanna, respektfulla och empatiska på djupet. I min värld är det slutresultatet som räknas.

Jag hörde en gång att yogin David Swensson sagt att det är lika irrelevant att höra någon prata om vad de gör på mattan som att berätta om sin dagliga tandborstning.

”Åh, vad coolt, idag kom jag åt mina tänder allra längst bak…jag provade att vinkla upp tandborsten lite mer och plötsligt bara hände det…”

Du borstar helt enkelt tänderna varje dag för att du vill långsiktigt ha starka och friska tänder och kortsiktigt för att vara en skön och respektfull person i din vardag gentemot andra människor. Ganska likt yogans intention.

Det finns redan en uppsjö av yogabloggar fulla med bilder på perfekta yogapositioner på en strand, citat om hur livet skall levas som taget från en kylskåpsmagnet eller bara en stilla bild på någon i lotusställning som blickar ut över en vacker plats. Det är uppenbart att behovet av dem finns.

Jag hoppas innerligt att jag i denna blogg inte skall ge er intrycket av att jag lever ett mer sant eller riktigt liv än vad ni läsare gör. Däremot vill jag prata om vad yogan som verktyg för utveckling kan ge för möjligheter och perspektiv på små och stora saker i livet, vardagen och världen. Hur kan vi förhålla oss till det som händer runtomkring oss ur ett yogiskt perspektiv? Det tycker jag är väldigt intressant! Inte minst för att det är sådant oerhört fokus på just ”on the mat” när det egentligen är ”off the mat” som den riktiga yogan börjar!

 

Du kanske också gillar

16 Kommentarer

 • Svara Helena Ekström 10 februari, 2016 kl. 10:26

  Yoga of the mat utan försköning och märkvärdigheter. Tack Estelle – detta har jag längtat efter!

 • Svara Charlotte elfström 10 februari, 2016 kl. 10:40

  Grymt bra!! Håller med om allt . Det ska bli spännande att läsa mer och följa bloggen!

 • Svara Estelle Nordenfalk 10 februari, 2016 kl. 12:06

  Tack, vad kul att ni gillar den vinkeln jag har valt.

 • Svara Carola Westerlund 10 februari, 2016 kl. 13:20

  Åh, så bra. Vill läsa mer nu.
  Tack, Estelle! Tänker på dig.
  Namaste

 • Svara Andrea Berglöf 10 februari, 2016 kl. 14:26

  Äntligen!!! This is what we have been waiting for!!!! Underbart Estelle!!!!

 • Svara Frida Åberg 10 februari, 2016 kl. 16:32

  Väldigt bra ! Och det gäller i fler områden inom träning , själsligt mm vi är olika och det är resultatet och de personliga målen som är viktiga. Sen hur:et, det som passar en bäst 🙂

 • Svara Adam 10 februari, 2016 kl. 17:36

  Jag ser fram emot att läsa. Stor kram.

 • Svara Charlotte Lind 10 februari, 2016 kl. 18:17

  Mycket intressant med nytt perspektiv på yogan!

 • Svara Urban 10 februari, 2016 kl. 19:25

  Den här bloggen blev jag direkt sugen på att följa.

 • Svara Gunilla Lönnberg 10 februari, 2016 kl. 22:16

  Gillar!!

 • Svara Anna Zylberstein 11 februari, 2016 kl. 12:28

  Å vad jag känner igen mig, av helt andra skäl än de du hade har jag haft ett behov av att prata om yogan, mindre nu och mer förr

 • Svara Marwin 11 februari, 2016 kl. 12:31

  Åhh! ÄNTLIGEN! Vill ha mer! Kram!

 • Svara Milla 11 februari, 2016 kl. 12:56

  Sett dig skymta förbi i kulisserna 🙂
  Hänt att jag nyfiket undrat hur Yogayama en gång ”blev till” ? Men mest av allt ville jag stanna upp dig och säga TACK…tack för att du en gång hade modet att förverkliga Yogayama. Idag till för oss alla att uppleva magi. On and off the mat ✨💛✨

 • Svara fiiint och ”fult” i yogan | Karin björkegren jones 12 februari, 2016 kl. 07:31

  […] som är vd på Yogayama har börjat blogg Här kan du läsa Yoga off mat Det ska bli spännande att följa. Dels för att jag träffat Estelle, både från tv-världen när […]

 • Svara Thomasine Barnekow 12 februari, 2016 kl. 12:47

  Fint och spännande Estelle! Det skall bli kul att följa. Ha det bra!

  • Svara Estelle Nordenfalk 12 februari, 2016 kl. 14:25

   Tack!! Jag har tänkt på detta länge så det är väldigt kul att det nu blir av. Vi ses på yama. kram

  Kommentera