Facebook-vänner

Tar du bort Facebookvänner med annan åsikt?

17 februari, 2016

Eftersom jag har sagt att jag skall ta upp aktuella ämnen vore det ju konstigt om jag inte skrev om integration.

Det finns ett motto som säger

Genom handling visar du vem du är

Den uppmanar oss att tänka, vara modiga och framförallt att agera. I yogan lär du dig att allt börjar med dig och dina handlingar. Det är inte genom någon annan eller någon annanstans som förändring sker. Det är just därför som yoga en gång var tänkt som ett fredssystem. Den lär oss att det är det starka och kraftfulla i de små vardagliga handlingarna som skapar utveckling och förändring i det stora.
Hur kan vi omsätta det i praktiken? Vad har det med integration att göra?

Russinen ur kakan

Vi har valt att leva i en global värld, med alla dess fördelar.

Vi vill kunna äta ananas mitt i vintern, resa fritt, konsumera lokal media från andra länder, starta företag med global kundbas och ta del av kultur från hela världen. Det kommer att innebära att även människor rör och flyttar på sig som i sin tur ofrånkomligt kommer att påverka dig, så är det bara. I en global värld kan vi helt enkelt inte tro att vi bara kan plocka russinen ur kakan. (Naturligtvis kan man välja att se även det som ett russin.)

Att vara duktig på integration är alltså en färdighet som är mycket värdefull och kommer att vara en nyckelkompetens för att lyckas framåt, som land, som företag och ner på individnivå.

Detta gäller alltså vare sig du tillhör dem som tycker att vi skall stänga våra gränser helt, öppna upp och dela med oss eller allt där emellan. Behovet av en lyckad integration är gemensamt för samtliga alternativen.

 

Så vad innebär det i praktiken?

Att de små vardagliga handlingarna sätter den större agendan gör det enklare att se vad saker och ting kommer ifrån.

Ta en sådan till synes liten handling som att det finns de som väljer att plocka bort vänner på Facebook som är av annan åsikt än de själva. Många har dessutom gått ut och velat uppmärksamma detta, nästan som en manifestation.

Vad sänder du för signal med den handlingen?

Varför vill man bara omge sig med ja-sägare och liktänkande? Det är väl per definition icke önskvärt. Är det inte just så som segregation uppstår?

Vid ett tillfälle uppmärksammade jag detta beteende hos en person som bytt ut sin profilbild mot en hand som det stod ”gilla olika” på, vilket om möjligt förvirrade mig ännu mer.

Det är ju den typen av till synes små handlingar som till slut har byggt vår omtalade åsiktstunnel. Jag vet att det heter åsiktskorridor, men jag tycker det låter alldeles för luftigt och rymligt med korridorens alla dörrar, så tunnel är mer träffsäkert för mig.

Den korrekta handlingen, givet läget vi befinner oss i, borde ju rimligtvis vara att göra precis tvärtom.

Välkomna alla dina vänner som är av annan åsikt än din egna.

Genom dem får du både perspektiv och möjlighet att reflektera över dina egna åsikter.

Var med och motverka polariseringen och se och förstå hur dina handlingar påverkar den större bilden. Ta till dig yogans klokskap i att allt börjar med dig och dina handlingar.

Tack för idag

Det kommer blir bra!

Estelle

5 Kommentarer

 • Svara Ylva 17 februari, 2016 kl. 18:03

  Bravo Estelle! Så träffsäkert och skarpt.

 • Svara Milla 17 februari, 2016 kl. 19:35

  Mycket tänkvärt och klokt. Tack !

 • Svara Fru Ternefors 17 februari, 2016 kl. 20:02

  Tack för dina tänkvärda ord!

 • Svara Stina 18 februari, 2016 kl. 07:15

  Ja verkligen tänkvärt

 • Svara jonas sandström 18 februari, 2016 kl. 08:17

  Bra där!

 • Kommentera