Estelle

Vad är likheten mellan Donald Trump och Agnes Wold?

21 mars, 2016

Mycket av analysen kring Donald Trumps framgång handlar om att folk blir förförda av hans tydlighet, han uppfattas som modig som vågar säga vad han tycker. Han pekar med hela handen och säger saker på ett karismatiskt sätt – han generaliserar och kategoriserar. Det är show, underhållningsvärdet är högt!

Det är uppenbart enligt analyserna att vi törstar efter tydlighet, efter någon som har en plan och riktning. Inte massa krångliga utläggningar, utan kort och koncist så att alla fattar. Lite raljerande och oförskämdheter verkar också bidra till underhållningen.

Media älskar dessutom människor som pratar i one-liners, det blir perfekta rubriker. Korta kärnfulla uttalanden som sticker ut går utmärkt att göra någonting av som är kommersiellt mycket framgångsrikt – nämligen listor. Alla vi som har jobbat i media vet hur effektivt det är med listor både i tryckt och rörlig media.

En annan person som pratar i one-liners och skapar list-stoft är Agnes Wold, Professor i Bakteriologi och vald till årets kvinna av Expressen. Framgångrecepten i media för Trump och Wold är identiska.

I början läste man om Agnes och älskade hennes noggrannhet kring hur hon slagit hål på myter kring diskrimineringen av kvinnor i forskarvärlden, där hon själv verkar. Hon hade till exempel gjort ett minutiöst arbete med att gå igenom alla ansökningar och följt upp vad de resulterade i och kom fram till att en kvinna behövde 2,6 gånger bättre meriter än en man för att få en forskartjänst. Intressant! Bra att det uppmärksammas. Heja Agnes! Hon har gjort mycket för jämställdheten i forskarvärlden och personligen tycker jag att det är viktigt att sätta strålkastaren på dessa dolda myter och genom gediget arbete avslöja uppenbara orättvisor. Otroligt modigt av henne och hennes arbete kring just dessa frågor har betytt mycket.

Men vad hände sen???

Plötsligt börjar Agnes uttala sig vitt och brett om allt möjligt och media plockar upp och gör listor – hon sågar forskning kring barn och anknytning, hon säger att andningsövningar är farligt och strävan efter att träna upp medvetenhet och harmoniska tillstånd är lönlöst eftersom människan ändå bara är egoistisk och avundsjuk i grunden. Hennes professorstitel i bakteriologi används på ett vilseledande sätt för att legitimera hennes uttalanden. Medias tolkningen av henne som en allsmäktig sanningssägare har blivit ett faktum.

Agnes själv säger skrattande att hon nog har fått hybris…
Hybris och en generellt grandios inställning till sig själv är ju i regel inte en speciellt sympatisk egenskap, så det känns konstigt att den framhålls som något lite tokigt och nästan charmigt.

Naturligtvis är det ju så att Agnes som privatperson får tycka precis vad hon vill om just vad hon vill. Hon får tycka att fel låt vann i Melodifestivalen. Men det betyder inte att fel låt vann Melodifestivalen. Agnes får tycka att andningsövningar är en bluff och att det verkar farligt och man blir yr. Men på vilket sätt har Agnes slagit hål på myten om andningsövningar? Det är fortfarande högst oklart. På vilket sätt har hon visat att all den gedigna forskning på den djupa kunskapen kring vår andning som finns att tillgå bara skulle vara en bluff? Kan någon berätta det?

I mina ögon blir hon i den stunden inte något annat än ett Trump-fenomen i dessa avseenden – lite befriande rak och lustig vid ett första ögonkast men med ett ganska obehagligt budskap när man tittar djupare.

Hur kunde Agnes själv bli en mediamyt?

Stort tack för ordet!

Estelle

Du kanske också gillar

12 Kommentarer

 • Svara David 21 mars, 2016 kl. 12:14

  Skillnaden är att Agnes till största del grundar sig på evidensbaserad forskning, medan Donald chansar hej vilt, och inte har det minsta underbyggnad i många av sina påståenden. Agnes Wold håller sig inom de gränser som hennes legitimation kräver. (annars drar socialstyrelsen in den…) Trumps existens kan ju inte ens hans parti styra…

  • Svara Estelle Nordenfalk 22 mars, 2016 kl. 07:51

   Intressant, var har du hittat hennes forskning kring andningtekniker? Jag letade innan jag skrev detta och hittade ingenting. Däremot finns det mycket forskning som visar de djupare effekterna av dessa tekniker och på universitetssjukhusen visar trenden ett ökat intresse. Låt mig gärna veta vad du har hittat.
   Framförallt är medias tolkning av hennes uttalanden de som är märkligt i detta.

  • Svara Ingrid 6 januari, 2017 kl. 23:09

   Många uttalanden utanför hennes område kan hon inte ha evidensbaserat täckning fört. Är man professor i bakteriologi kan man en del om vetenskapliga metoder och borde snarast akta sig för att uttala sig tvärsäkert om sådant utanför ens område. Tvärsäkerhet i största allmänhet är tveksamt. Jag anser att det är ett varningstecken för hennes trovärdighet. Hon kan ju uttala sig som en helt vanlig klok person eller liknande, det hade gjort henne mer trovärdig.

   Att vara professor är inte ett legitimationsyrke. Hon kan göra precis vad som helst utan att bli av med den titeln. Hon kan däremot bli av med sin läkarlegitimation. Dock grundas sådant inte på vad hon säger i media utan vad hon gör kliniskt eller vissa straffrättsliga handlingar.

 • Svara Helena Ekström 21 mars, 2016 kl. 15:34

  Rakt på sak! Tänk vad lite källkritik kan göra skillnad.

 • Svara Malin Rydesjö 23 mars, 2016 kl. 12:38

  Intelligent och viktig iakttagelse, fantastiskt inspirerande formulerat, right on både i tid och träffsäkerhet. Tack Estelle!!

  • Svara Estelle Nordenfalk 23 mars, 2016 kl. 21:20

   Tack Malin,
   Jag tyckte det kändes viktigt att ge en motvikt till denna skenande hyllning av någon som uppenbarligen inte djupare har studerat det hon så krasst och lite nedvärderande sågar.
   Hälsn
   Estelle

 • Svara Catarina 25 mars, 2016 kl. 15:58

  Äntligen någon som ifrågasätter Agnes Wold! Bra skrivet, jag har känt mig tveksam till henne ett tag nu, skönt att det finns fler som reagerar.

 • Svara annika 2 april, 2016 kl. 15:11

  Jätteskönt att läsa, har gjort precis samma reflektioner. När man börjar uttala sig om det mesta som ligger utanför ens eget område då måste man verkligen ställa sig frågan varför man gör det. Och hon är ju inte den enda men just nu medias kelgris. Tack!

 • Svara Kristina Karlsson 7 april, 2016 kl. 17:34

  Instämmer i det du skriver, har varit tveksam till Agnes Wolds uttalande en längre tid nu.

 • Svara Gunilla Lönnberg 28 april, 2016 kl. 09:23

  Tack Estelle!
  Hon har verkligen provocerat barnmorskor kan jag lova i sina uttalanden om amning och att barnmorskor inte har vetenskaplig kompetens.

 • Svara Margaretha F Westin 10 juli, 2016 kl. 09:29

  Tack Estelle!
  För dina sunda reflektioner kring ”professor” Wolds uttalande i media….
  Omedveten och utan sitt hjärtas inblandning. Sorgligt och häpnadsväckande att så många tror på hennes diktatoriska ”sanningar”, på bekostnad av det egna sunda förnuftet.
  Ljus & värme

 • Svara Jeanette 8 mars, 2017 kl. 17:06

  Tack för dina ord Estelle! Välbehövlig kritik av Agnes Volds uttalanden !

 • Kommentera