Yogayama

yoga är som instagram, fast tvärtom…

7 mars, 2017

Jag blir så inspirerad av andras liv… det är bra för min mormor kan då se bilder på mina barn… jag har så mycket kompisar som bor utomlands och då håller vi oss uppdaterade…jag slötittar lite då och då, fast såklart har jag koll på vilka som lajkar och inte….men jag bryr mig inte så mycket…

Coolt och disciplinerat om man kan hålla det där – men för många handlar nog lockelsen om andra saker. Det är inte lika ofta man hör någon beskriva snabbsockerkickarna som lajksen ger. Förmodligen för att det har blivit en så naturlig del av ens vardag att man faktiskt inte riktigt tänker på hur mycket tid och fokus man lägger på att bygga bilden av sig själv och sitt ego. Kanske är man heller inte så intresserad av att observera sig själv, sina tankar och beteenden och därmed har man aldrig gjort den reflektionen. 

Om Insta får oss att ge en fragmenterad bild av oss själva, delvis inte helt sann – (även om det inte handlar om att direkt ljuga utan något man gör omedvetet) så är det man jobbar med i yoga en strävan i diametralt motsatt riktning.

Där handlar det om att se oss som hela människor och intresset och fokuset ligger på att se saker precis som de är – utan att man gör om dem, utan att man värderar dem eller försöker skarva till lite för att det skall passa bättre. Yoga kan man beskriva som det naturliga tillståndet där alla lager av att skydda oss är borta. Det kraftfulla ligger i att våga vara autentisk, våga visa vem du är. Det är spännande på riktigt! 

Yogan skalar bort lager, Instagram lägger på filter.

I västvärlden är vi ju också så vana vid att värdera allt vi upplever, bra – dåligt, rätt – fel, fult – snyggt, slarvigt – duktigt  etcetera vilket begränsar oss från att komma åt känslan av att kunna se igenom saker och på riktigt fatta vad som egentligen händer, vi stannar vid det värderande. I längden blir det ett ganska fattigt sätt att uppleva saker på, förutsägbart på något sätt. Att interagera med en hel människa och som en hel människa är ju både roligare och mer tillfredställande.

Vi jobbar hårt på att bygga upp våra olika images – med eller utan Instagram – men helt ärligt… är det egentligen inte ganska tråkigt? Det blir tråkigt inombords för oss själva och faktiskt lite tråkigt att hänga med någon med fokuset att ge en lite förvanskad bild av sig själv. 

Den stora yogaboom som vi upplever just nu tror jag handlar om längtan efter något annat… I yogan säger man att det är inte förrän man har punkterat sitt ego och börjar kunna uppskatta, känna nyfikenhet inför, bry sig om och älska andra varelser som man kan känna lycka och tillfredsställelse!

Namaste!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Kommentera